Bij het inrichten van uw woning is het goed om van te voren met verschillende vraagstukken bezig te zijn. Hoeveel licht komt er via ramen en deuren binnen en kunnen de producten voor het raam daar wel goed tegen? Kortom: hoe snel verkleuren materialen onder invloed van licht. Verkleuring ontstaat niet alleen door fel zonlicht, maar ook door de UV straling uit het gewone daglicht. U vooraf goed laten informeren over uw favoriete gordijnen zal teleurstelling achteraf voorkomen.

Natuurlijke materialen als basis voor je gordijnen

Stoffen, gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen en linnen zijn gevoelig voor verkleuring. Afhankelijk van de dikte van de vezels en het kleurpigment in de stof zal het ene gordijn sneller verkleuren dan het andere. Linnen gordijnen geven een stoer beeld in een interieur, de charme van deze stof is vaak het nonchalante uiterlijk. De linnen vezels zijn sterk en slijtvast. Tip! Om deze stoffen te beschermen tegen verkleuring kunt u de gordijnen laten voeren. De gordijnen blijven dan langer hun kleur behouden en vallen voller waardoor ze een rijkere uitstraling hebben.

Klik of tap voor een grotere afbeelding

Synthetische stoffen gemaakt van polyester garens

De voornaamste eigenschappen van deze gordijnstoffen zijn de sterk verminderde kans op verkleuring en de makkelijke wasbaarheid. Polyester gordijnen hebben een lage krimptolerantie en zijn slijtvast. Er zijn steeds meer synthetische gordijnstoffen die door gebruik van nieuwe technieken de uitstraling krijgen van natuurlijke vezels. Gecombineerd met de positieve producteigenschappen ontstaat een veelzijdig toepasbaar product. Bijkomend voordeel is dat polyester gordijnstoffen in de regel goedkoper zijn in aanschaf dan de linnen en/of katoenen gordijnen.

Tips om verkleuring te voorkomen

In de materiaalkeuze tussen synthetische en natuurlijke vezels is de gevoeligheid voor verkleuring een argument om juist voor die stof te kiezen. Let wel, alle materialen zijn onderhevig aan verkleuring. Een prima bescherming tegen (zon)licht is gebruik van een voering stof. Gordijnen die gevoerd worden, hangen mooi zwaar en geven bescherming tegen verkleuring. Maakt u gebruik van verduisterende voeringstof dan wordt bijvoorbeeld uw slaapkamer extra donker en biedt langer verkoeling in de warme zomermaanden. Naast het gebruik van voering stoffen zijn andere raamdecoraties, zoals rolgordijnen, plissés of DUETTE® shades, een prima binnenzonwering die al uw gordijnen, maar ook vloeren en meubels kunnen beschermen tegen verkleuring. In onze winkel adviseren wij u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw ramen.